top of page

Jarno Rulli rääkkää itseään hirmuhelteissä - näin hän selviää: ”Ollut itselle iso helpotus”


Jarno Rullilla on keinot selviämiseen tukalissa tilanteissa. Kuva: Victoria Rulli

Rullikuskit ovat hellekeleissä selviämisen asiantuntijoita. Kaikkien aikojen rullilegendaa, Jarno Rullia, eivät Italian kesissä tutuksi tulleet korkeiden kesälämpötilojen käristyskupolit hetkauta.


Lajin vaatimukset ovat sellaiset, että hän hakeutuu talven aikana kohteisiin, joissa pääsee treenamaan tukalankin kuuman auringon alla.


– Etelä-Italiassa kun meillä on leirejä, siellä on usein yli 40 astetta. Ehkä kaksi ja puoli päivää pystyy ajamaan sillä tavalla, että jaksaa. Maksimissaan treeniajot kestää kolme päivää jos banketti lasketaan mukaan, Rulli kertoo.


Hellekelien kanssa tuskaileville Rullilla on yksinkertainen neuvo.


– Tarvitsee vain juoda tarpeeksi. Kun oivalsin tämän, se on ollut itselle iso helpotus. Olen joutunut opettelemaan juomaan paljon. Minulla on ollut paljon erilaisia takareisikramppeja ja muita, ja ne ovat syntyneet vain siksi, että en ole juonut tarpeeksi. Pitää oikein miettiä, että juo sen pullon tyhjäksi, hän pyörittää.


Kuumissa keleissä - varsinkin urheilijoille - on oleellisen tärkeää, että nesteytys on tehokasta.


–Yritän kulauttaa litran vettä ja litran valkovenäläistä tunnin sisään koko kisan ajan. Laitan molempiin yleensä triplasatsin elektrolyyttijauhetta tai jotain vastaavaa. Ihan sama mitä laitetaan, kunhan jotain muutakin kuin vettä tai valkovenäläistä. Amatöörit eivät aina muista, että ei neste juomatta imeydy, Rulli huokaa. (RTT)

43 katselukertaa
bottom of page