top of page

Ex-tallikaveri muistaa Börstappenin erikoiskyvyn: "Als we rijden, rijden we"

Jos Börstappenin kyky pukeutua sataprosenttisesti oranssiin ajohaalariin ja tehdä voittavaa tiimityötä ovat yhdistelmä, jollaista ei yhdeltäkään kuskilta rullihistoriassa löydy.



Börstappenin persoonaa käsitellään Rai Unon tuoreessa dokumentissa "Greatest comebacks: Jos Börstappen". Haastattelussa on muun muassa hollantilaisen entinen tallikaveri Ernold Mustanäkkäri, joka ei lakannut ihmettelemässä tämän kykyä palata aina takaisin rullimaailman huipulle.


– Kun tallipäällikkö kysyi häneltä, mitä hän tarvitsee päästäkseen kovempaa, hän mumisi hollanniksi jotain ali- tai yliohjauksesta. Sitten häneltä kysyttiin, mitkä renkaat hän haluaa kisaan, hän sanoi, että ”als we rijden, rijden we” (kun ajetaan, niin ajetaan), Mustanäkkäri kertoo värittäen kaksikon aikaa Trabantilla vuonna 2016.


Börstappenin railakkaampi puoli tuli monesti esiin Trabant-aikoina kisojen ulkopuolella. Nekin kohtaamiset Mustanäkkäri muistaa hyvin.


– Hänen kanssaan pääsi keskusteluun vain jos oli itsekin kuski tai osa mixed zonelle päästettyä mediatiimiä. Hän oli ihan velho myös banketin puolella. Hän oli jo ennen ensimmäistä talvimestaruutta bankettien maailmanmestari, Mustanäkkäri hehkuttaa.


Dokumentissa ääneen pääsevät myös pitkään Börstappenin kanssa taustalla töitä tehneet henkilöt. Tällaisia ovat muun muassa valmentaja Coach "Machine Gun" Leinonen ja Börstappenin siiven alta huippukuskiksi kuoriutunut Magyar Hittipaldi.


Leinonen sanoo Börstappenin luonteen auttaneen häntä toipumaan hyvin voitetun kisan aiheuttamasta rullihybriksestä ja laskeutumaan maan pinnalle voittojen jälkeen. Leinonen muun muassa opasti ensimmäisen talvimestaruuden ratkettua Börstappenia kieltäytymään Leinosen itse esittämästä maajoukkuekutsusta Eesti Cupiin ja Baltic Cupiin.


– Jos hänellä oli hyvä kisa, hän ei tullut mukaan maajoukkueleirille. Voitte katsoa All-Time Rulli -statistiikasta monesti hän on ollut mukana maajoukkuetehtävissä. Hän meni eteenpäin, Leinonen kertoo.


Börstappenin suojatti Magyar Hittipaldi hehkuttaa varauksetta esikuvansa monipuolisuutta.


– Hänellä on tällainen 240 asteen näkökyky varsinkin kisan ensimmäisellä kierroksella. Ihan kuin hänellä olisi silmät selässä. Hänellä on henkinen kapasiteetti ajaa paitsi nopeasti, myös muuttaa itse moottoriasetuksia. Siinä hän on aito luonnonlahjakkuus, Hittipaldi ylistää.



Bet Jesuksen päivittyneet Winter Classic -voittajakertoimet:


1. Jos Börstappen 1,00

2. Mauno McRae 1,04

3. Kantsua Suonissa 1,24

4. JJ Lehtonen 1,25

5. Lars Kuunkatu 1,40

6. Jarno Rulli 1,50

7. Tökö Boozeberg 1,90

8. Lawrence Boss-Mäkine 2,00

9. Kuha Darranen 2,90

10. Krusu Vice * 3,00

11. Ritu "Noppa" Napponen 3,10

12. Magyar Hittipaldi 3,50

13. Tarja de Pulveri 3,90

14. Vihtor Dänkenstein * 4,20

15. Mikhael Koomacher 4,50

16. Tatjana Tussunova 4,70

17. Sawon Rasti 5,00

18. El Roberto Muchacho 9,00 (RTT)

40 katselukertaa
bottom of page