Seppo Salami kaasutti Herttoniemi Cupin voittoonLauantai 13.7.2019 jää historian kirjoihin päivänä, jolloin rullia ajettiin ensimmäisen kerran Suomen maaperällä Jyväskylän ulkopuolella. Ensimmäistä kertaa rullia ajettiin Eestissä tammikussa 2014 ja heti seuraavana kesänä startattiin ensimmäisiin MM-kisoihin Kortepohjan kirkolta. Myöhemmin selvisi, että myös Filippiineillä lajia on ajettu jo ennen ajanlaskun alkua.

Itä-Helsingissä sijaitsevan Herttoniemen läntisissä osissa ajetussa Herttoniemi Cupissa kuskit pystyivät Kortepohjan koululla ajettavan Boot Camp -leirityksen tavoin ansaitsemaan itselleen kisapassin Neste Rullin elokuiseen maailmanmestaruuskilpailuun, mutta jo ensimmäisestä vuodesta alkaen Herttoniemi Cup sai myös virallisen MM-osakilpailun arvon. Neste Rullissa on nyt neljä virallista MM-osakilpailua: kesällä ajettava pääkilpailu Neste Rulli, talvisin ajettava Winter Classic, neljän vuoden välein maajoukkuekuskeille tarkoitettu arvokilpailu Eesti Cup sekä alkukesän huipentava Herttoniemi Cup.

Lähtöasetelmat Herttoniemen kirkolla olivat kutkuttavat. Lisäarvoa perinteisesti fresbee-erikoiskokeella startanneelle tapahtumalle toivat lukuisia rookie-kuskeja lähtöviivalle haastamaan saapuneet kokeneet ja menestyneet kuskit, kuten vuoden 2014 maailmanmestari Seppo Salami, all-time tilaston kakkosmies Lawrence Boss-Mäkine, kaksinkertainen Winter Classic -voittaja Jos Börstappen, aina arvaamaton Tapion Poika Junttiperse sekä ensimmäistä kertaa kotimaan kamaralla ajanut kaksinkertainen Eesti Cupin voittaja ja vuoden valmentaja (2018) Coach “Machine Gun” Leinone.

Vedonlyöntimarkkinat kävivät kuumana. Budibet luotti virolaiseen tulokaskuski Markko Vodka-Märtinin sekä itävaltalais-rookie Juma Laudan nimiin, Bet Jesus puolestaan rankkasi kärkeen OG8-kuskit Seppo Salamin ja Lawrence Boss-Mäkisen. Rullispekulaatiossa mehusteltiin erityisesti lukuisien mielenkiintoisten tulokaskuskien osallistumista, pohdittiin veteraanien pärjäämistä nuoremmilleen ja sitä pystyykö Lentävä Hollantilainen vihdoin siirtämään lumella ja jäällä nähdyn ylikovan ajon myös soralle, asfaltille ja nurmelle.

Ensimmäisen fresbee-erikoiskokeen maalitolppana toimi lipputangon sijaan lyhtypylväs, mikä saikin aikaan pienimuotoisen kohun Etelä-Italiassa sekä noin kolmanneksessa Filippiinien saarista, mutta kisan käynnistyttyä ei soraääniä enää kuulunut korvia huumaavan moottorien mylvinnän lävitse. Ensimmäisistä tahdeista alkaen oli selvää, että tänä kesänä Herttoniemessä kokemus on valttia. Herttoniemi Cup näytti, kuinka kovaa hyvin rasvattu ja rassattu mylly voi vuosienkin jälkeen edelleen ulvoa.

Kisan alku ajettiin virolaiskuskien komennossa Vodka-Märtinin kirratessa kärkipaikalla, Boss-Mäkisen kiihdyttäessä jämsäläisopein aivan Markkon takapuskurissa kiinni. Myös maailmanmestari Trabant-legenda Seppo Salami oli kisan alusta alkaen kärkikahinoissa.


Kisan edetessä erityisesti tarkkuutta ja luovuutta vaativissa erikoiskokeissa loistanut kohukuski Maski Blomberg paranteli sijoitustaan kuten teki myös Herttoniemi Cupin suurin yllättäjä Kuha Darranen, Vodka-Märtinin taistellessa hitaammilla erikoiskokeilla vaihdelaatikko-ongelmien kanssa.

Tänä vuonna Erä-Tuvan biljardi-EK muodostui todelliseksi vedenjakajaksi ja noin viiden kuljettajan kohtaloksi, kun pahamaineista kirjainyhdistelmää DNF jouduttiin lyömään lopulliseen tulostaulukkoon useamman kuskin perään.


Vedonlyöntitoimistoista Bet Jesus veti tällä kertaa pidemmän korren, koska auringon jo noustessa Herttoniemi Cupin voittajaksi kruunattiin Seppo Salami ennen toista Trabant kuskia Lawrence-Boss Mäkistä. Jaetulle kolmannelle sijalle ylsivät Maski Blomberg sekä Kuha Darranen.

- Ihan älyttömän upea voittaa Herttoniemen Cup. Se ei tullu helpolla. Tässä kauden aikana on treenattu rullimista paljon ja on niin hienoa nähdä ,että se työ mitä koko tiimi on tuonut pöytään tuottaa tulosta, Seppo Salami ilakoi.

Salami jakoi myös kiitosta tulokaskuskeille ja kokeneemmalle osastolle.

- En osannut odottaa sitä taitotasoa millä niin moni tulokaskuski lähti kisaan mukaan ja huikeaa tallihenkeä. Sydäntä lämmittää huomata, että myös muita OG8-kuskeja saapui paikalle ja ajoi podiumille.

Historia toistaa itseään ja Herttoniemi Cup oli voittotaistelun osalta kuin toisinto doping-skandaalien värittämästä historian ensimmäisestä Neste Rullista, jolloin Boss-Mäkine kaasutti Salamin jälkeen kakkosena maaliin.

- Tuttu asetelma vuodelta 2014. Sanotaan näin, että hopea ei ole häpeä jos kulta on ripustettu Sepon kaltaisen legendan kaulaan, Boss-Mäkine viestitti huoltopäällikkönsä välityksellä kisaa seuranneena aamuna. Herttoniemi Cupin lopulliset tulokset:

1. Seppo Salami 90p

2. Lawrence Boss-Mäkine 70p

3. Maski Blomberg 60p

3. Kuha Darranen 60p

5. Markko Vodka-Märtin 46p

6. Tapion Poika Junttiperse 45p

7. Gerhard Beerger 43p

8. Jaa Ålsson 37p

9. Tasku-Matti Latvala 36p

9. Kebastian Rettel 36p

11. Joldemar ”Jallu” Rullinen 32p

12. Pablo Juan Muntoyotan 23p

12. Coach ”Machine Gun” Leinone 23p

14. Heikki Kova-aine 22p

14. Benzino Gasolino 22p

16. Birnesto Binibilla 21p

17. Juma Lauda 18p

18. Keta Miinsberg 17p

19. Rubens Märichello 14p

20. Jos Börstappen 10p


Tallipisteet:

Zastava 375p (10 kuskia)

Trabant 350p (10 kuskia) (RTT)

82 katselukertaa