Rulliunelma maksoi bändin ja ystävyyden: "Rulli jatkuu!"


RTT:n rahoittama Estonia 2.0 -dokumentti seuraa eestiläisen ÖED-bändin suurimman unelman suunnittelua: bändi haluaa soittaa maailman pitkäkestoisimman vahvistetun (eli ei akustisen) rock-keikan Neste Rullin palkintojenjakotilaisuudessa ja päästä sillä Guinnessin ennätyskirjaan.


Keski-ikää lähestyvien naislaulajien mahdottomalta tuntuva idea ei herätä lähipiirissä suurta innostusta. Epäilijät sanoivat naisten idean olevan vain aihe baaripröystäilylle. Yhtyeen keulahahmo Tuuli Rand ei näe asiaa näin.


“Mä en ikinä nähnyt tätä kehuskelujuttuna, vaan että jos joku katsoja saa meidän venytetystä rullista jotain irti niin se riittää mulle.”


Bändin sisäisessä hierarkiassa varjoihin jäänyt Kristel Aaslaid toivoo, että elokuva voi toimia opetuselokuvana taiteilijoille, jotka saavat kutsun maailman suosituimman urheilulajin juhlatilaisuuksiin.


– Oli yllätys, että kutsu tuli. Se oli suurin mahdollinen kunnia. Nuorempana minulla oli fantasioita, että pääsen esiintymään kisakylässä ja olin ikään kuin ekstaasissa kun sain kuulla yllättäen auenneesta mahdollisuudesta, Aaslaid muistelee.


ÖED:n manageri Taavi Haarahuikka päätti kuitenkin yksipuolisesti, ettei virolaisduoa nähdä vuoden 2019 Neste Rullissa pääesiintyjänä. Kansainvälinen Rullikomitea hyväksyi kieltäytymisen ja värväsi tilalle pikahälytyksellä Paska-Teron ja Rotsin. Haarahuikka tuskin osasi ennakoida minkälainen vaikutus yhdellä kieltäytymisellä tulisi olemaan.


– Teille kaikille, jotka ihmettelevät, miksi kaikki vuoden 2019 ja 2020 keikat peruttiin... Tytöt heittivät minut ulos bussista kadulle kuin hylkiön ja kertoivat minulle, etteivät he ole enää ÖED:n jäseniä, Haarahuikka runoili Instagram-tilillään julkaisemansa itkukuvan yhteydessä.


Katkeransuloiseen sometukseen innostui myös Tuuli Rand.


– Olen pahoillani, mutta joudun ilmoittamaan, että tästä päivästä eteenpäin minulle on mahdotonta jatkaa ÖED:n jäsenenä. Haluan kiittää kaikkia, jotka ovat olleet mukana, mutta ennen kaikkea haluan kiittää rullifaneja ja ihmisiä matkan varrella. Rulli jatkuu, Rand toteaa.


Estonia 2.0 -dokumentti julkaistaan joulukuussa 2020. Taavi Haarahuikka kieltäytyi RTT:n haastattelupyynnöstä. (RTT)

65 katselukertaa